Keresés a honlapon

Egyéni keresés





ALMA, ALMAFA

*NAPONTA EGY ALMA....

"Naponta egy alma, az orvost távol tartja! " - tanította nagymamám.
Én ugyanezt mondtam gyermekeimnek és nemrég ugyanezt hallottam amikor lányom mondta kicsi lányának.

A sokféle gyümölcs közül mégis mire jó az alma?
Az almafa termése, magja, gyökere egyaránt gyógyhatású!
Az almafát és gyümölcsét mindenki ismeri, gyümölcse miatt nálunk szinte mindenhol termesztik.
Az almafának azonban nemcsak a gyümölcse, de gyökerének kérge is gyógyhatású.

Kevesen tudják, hogy a gyökér kérge olyan keserű glykozidáttartalmaz, amely a malária parazitáit elpusztítja, ezért egyes helyeken a kinin pótszereként is ismert.








Van ahol szinte ismeretlen a köszvény....

A nyers, reszelt alma különböző eredetű hasmenésnek jól bevált gyógyszere.
Nyersen emésztést segítő hatású, vitamin, foszfor és almasav tartalma miatt pedig az agyműködésre is jótékony hatással van.
Szabályozza a vese és a máj működését.

Tapasztalatok azt mutatják, hogy azokon a helyeken, ahol az almát termesztik, ezáltal nagyobb mennyiségben fogyasztanak a gyümölcséből, a köszvényes betegség ritkán fordul elő.

Almadiéta hasmenés esetén:
A betegnek korához mérten 500 - 1500 gr kimagozott almát adunk anélkül, hogy folyadékot kapna. 3 nap után könnyű étrend megengedett.








Almakúrától az alma teáig

Almakúra ajánlott köszvény, elhájasodás, vese és húgycső betegségeinél. Ilyenkor az almán kívül a napi étrendbe esetleg egy kevés rozskenyér vagy kétszersült beiktatható. Általában szintén 3 napig ajánlott a kúra.

Az almalé frissen üdítő és kiválasztást fokozó hatású, láz, gyulladás, rekedtség, álmatlanság, köszvény és emésztési zavaroknál kifejezetten ajánlott.

Figyelem! ha az almalé gyomornyomást vagy hasmenést okoz, a kúrát azonnal abba kell hagyni!
Amikor almalevet iszunk, nem ajánlott füstölt húsokat, erősen fűszerezett és pácolt ételeket fogyasztani, és az alkoholtól is ajánlott tartózkodni.

Az almasavó étvágynövelő hatású, a nyelv lepedékét eloszlatja, enyhíti a kínzó, hurutos köhögést. Ilyenkor az elfogyasztandó mennyiség egyénenként változik, gyenge gyomrúak naponta 1 - 2 evőkanállal fogyasszanak belőle.

Almamustot izületi, gyulladásos betegségeknél ajánlunk. Hasonló hatása van a tiszta almabornak is, melynek ezenkívül a nőknél menstruációt elősegítő hatása is van.
Az almamust és almabor kedvelt háziszer orsógiliszta és galandféreg kiűzésére is.

Az almahéj teája tápláló, legyengült szervezetnek nyugtató, elhízásra hajlamosaknak mindennapi italuk lehet.

Almasavó készítése: Almabort vízzel, tejjel egyenlő részben összkeverünk és felmelegítjük (nem főzzük!). A melegítés hatására túrószerű anyag válik ki belőle, ekkor egy szűrőbe öntjük, melyen a túró föntmarad, a szüredéket pedig a fent említett esetekben fogyasztjuk.






Ha Éva nem adott volna Ádámnak almát...

Az almával a mitológiában is találkozunk.

A megtermékenyülés, érzéki szerelem és az eredendő bűnnek a szimbóluma volt.

A görögöknél és a rómaiaknál az étkezés végét is jelezte : ab avo usque ad mala = a tojástól az almáig.

Az alma már a görög mitológiában is szerepelt, mely szerint az alma termesztője Dionüszosz, a bor istene volt, aki Afroditét ajándékozta meg az almával.
Így lett az alma a szerelem jelképe

˙( Forrás:www.applehistory.com).







Alma az orvoslásban


Az ősi egyiptomiak, görögök és rómaiak tisztelték és szerették az almát, több tucatnyi változatát termesztették és fogyasztották.

India ajurvédikus orvosai voltak az elsők, akik hasmenés
gyógyítására
alkalmazták az almát.
Kínai orvosok századokon keresztül használták a fa kérgét, cukorbetegség gyógyítására.

Nyers almát ajánlottak az egészséges embereknek, és főtt almát
minden betegségre első kezelésként. A sápkóros, vérszegény gyermekeket egynémely vidéken olyan almával etették, amelybe előzőleg vasszöget szúrtak.



Az alma ballasztanyagban gazdag, kalóriában szegény és gyorsan laktat anélkül, hogy a szervezetünket kalóriákkal terhelné.

Tehát egy almakúra - más kalóriaszegény ételekkel színesítve étrendünket - hamar eltüntet néhány kilót.

Az almából 100g mindössze 40 kalóriát tartalmaz, biológiai értéke azonban rendkívül magas. Könnyen emészthető elemeket, főleg gyümölcscukrot tartalmaz.

Az almában több, mint 25 féle ásványi anyag található. Többek között kálium, amely a szív- és érrendszert, valamint az idegrendszer működését serkenti, magnézium, amelynek hiánya kimerültséghez, idegességhez vezet, kalcium, amely a véralvadásban, a csont- és a fogképzésében, az izommunkában játszik szerepet, ezen kívül még foszfort, ként, nátriumot.....

Viszonylag sok C-vitamin van benne. A vitaminok kétharmada a héjban és közvetlenül alatta található, ezért lehetőleg héjastul fogyasszuk.
Nagy előnye az almának, hogy sok benne az emésztést javító pektin, ami segít a káros anyagok, pl. a koleszterin, vagyis az emésztetlen élelem eltávolításában. Az almában lévő savak javítják az emésztést és tisztítják a szájüreget.

Az almát gyakorlatilag korlátlanul fogyaszthatjuk. Az ún. tisztító almakúra, amikor egy nap alatt 1-1,5 kg almát fogyasztunk, az emésztőrendszer működésének helyreállításában, a máj, a vese, a szervezet megtisztításában és a túlzott koleszterin eltávolításában játszik fontos szerepet.


Almaecet

Almaecet diéta

Az almaecet diéta nem igényel szigorú kúrát.

Előnyös diéta, mert nem veszélyezteti az egészségünket kis mértékben sem, hiszen fokozatosan fogyaszt. Gyors eredményt ettől a diétától ne várjunk, ez nem egy látványos formája a fogyókúrának.
Ami garantált, az a havi fél kilogramm fogyás. Ellenben az almaecet diéta korlátozás nélkül tartható bármeddig.

Az almaecet alkalmazása nem mai találmány, ez talán a legrégebbi fogyókúrás módszer, hiszen évezredek óta van használatban.
Hihetetlen, de már Hippokratész írásaiban is vannak erre vonatkozó utalások, hogy egyedülálló gyógyászati értékei vannak.

Az almaecet az almalé erjedésének eredményeképpen jön létre, amikor az erjesztő baktériumok a gyümölcscukrot alkohollá alakítják át. Ez még ugyan csak almabor, de a további erjedés hatására nyerjük az almaecetet. Az így kinyert folyadék 95% víz, 5% sav.

Az almaecetben nagyon sok aminosav található, továbbá enzim, keményítő, rost, vitamin és ásványi anyag.

Az ásványi anyagok közül is főképp a kalcium, fluor, magnézium, nátrium, szilícium, foszfor és kálium található meg az almaecetben.
Béta karotin tartalmának köszönhető antioxidáns, vagyis regeneráló hatása.
A rost tartalma segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket.


A napi mintaétrend roppant egyszerű.
Lehetőleg naponta ötször étkezzünk.
Minden étkezés előtt keverjünk két kávéskanál almaecetet egy pohár szénsavmentes ásványvízbe és igyuk meg.
A napi étkezések kalória mennyisége összességében ne haladja meg az 1200 kalóriát.

Az almaecet diéta nem csak azért előnyös, mert könnyű és mondhatni laza formája a diétának, hanem mert az almaecet fontos nyomelemeket és káliumot tartalmaz, mely a szervezet nem optimális működéseit is helyrehozza, amik ezeknek az anyagoknak a hiányából fakadnak.

Továbbá jótékony hatással vannak a gyomorpanaszokkal és emésztési problémákkal küzdő szervezetre, az ízületi gyulladásra, továbbá a bőrpanaszokra, illetve nem utolsósorban a haj is sokkal egészségesebbé, fényesebbé válik az almaecet diéta során.

Bőrpanaszok során javíthatunk a gyógyulás sebességén, hiszen kiváló fürdőoldat készíthető almaecetből, még bárányhimlő és kanyaró alkalmával is alkalmazhatjuk a viszketés enyhítésére. A fényes haj érdekében akár öblítő oldatot is készíthetünk hajmosás alkalmára almaecetből és teacserjeolajból.

Az almaecet a következő módon segíti a folyókúrát. Erős vízhajtó és étvágycsökkentő hatása van, továbbá segíti az anyagcserét. Elősegíti a zsírok lebontását és csökkenti azok fokozott lerakódását. A keményítő lebontását oly módon segíti elő, hogy serkenti a nyáltermelést. Továbbá méregtelenítő hatása köztudott.

Az almaecet házilag is elkészíthető a következő módon. Szükséges hozzá három kilogramm alma, hat deciliter méz és víz. A reszelt almát a mézzel együtt egy nagy üvegbe kell helyezni, majd fel kell önteni annyi vízzel, hogy maradjon tíz centiméter üres rész. Ez elengedhetetlen az erjedés miatt.

Az üveg tetejét le kell kötni és meleg, de nem túl meleg helyen elhelyezni, minimálisan húsz fokot igényel. Pár nap elmúltával sötét, hűvös helyre tegyük át az üveget. Az ecet létrejöttéhez nyolc hétre van szükség, amit létrejötte után egy gumicsővel kell leszívni az erjedő alma tetejéről. Ezután a kész ecetet is állni kell hagyni. Minél tovább áll az ecet, annál erősebb lesz.

Arra feltétlenül figyeljünk oda, hogy az erős almaecet bizonyos gyógyszerek hatásait erősen befolyásolhatja, ezért kérjük ki orvos véleményét ezzel kapcsolatban.

Forrás: Házipatika



HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon