Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Fűszernövények termesztése kiskertben és lakásban

ÁNIZS - Pimpinella anisum

Ánizs termesztése kiskertben vagy lakásban

Az ánizs tipikusan az a fűszer, amit vagy nagyon kedvel valaki, vagy nagyon nem, középút nincs.

Maga a növény a kaporhoz hasonlít, ami nem csoda, hiszen rokonok. A Földközi-tengernél honos, ott gyomként is megtalálható mindenfelé, nálunk termesztik.

A hazánkban termesztett ánizs 30-50 cm magas, egyéves növény.
Virágai apró, júliusban virágzó, fehér virágokból álló, összetett ernyőt alkotnak.
Termése augusztus-szeptemberben érik.






Ánizs

Az ánizs termesztése

Ánizsmagot vetőmagboltban érdemes vásárolni, de a fűszerként vett ánizsmag is szép eredménnyel kicsírázik
Meleg és tápanyagigényes, ezért napos helyen fekvő, jó táperőben lévő földbe vessük, lakásban is napos helyen tartsuk!
Magvai már 4-5 C-on csíráznak, de az optimális hőmérséklet 25 C.
A magvakat kiskertben 20-24 cm sortávolságra vessük, egymástól 1 - 2 cm-re, 1,5-2 cm mélységbe.

Cserépbe, balkonládába szórjuk néhány szemet, majd kelés után ritkítsuk ki, ha több van, mint amennyit megtartanánk belőle.

A vontatott kelés miatt a kertben ügyeljünk a vetemény gyommentesen tartására!
Magját augusztusban, szeptemberben a főernyők teljes érésétől kezdve folyamatosan szedjük.






AZ ÁNIZS FELHASZNÁLÁSA

Az ánizs édeskés, jellegzetes aromájú fűszer, leginkább a magját használjuk.
Sütemények, kompótok (pl. rebarbarához vagy almához finom), lekvárok, gyümölcslevesek ízesítésére ajánlott, de likőrök, cukorkák ízében is találkozunk vele. (Fogkrémekbe, szájápolókba is teszik.)

Az ánizs gyógyhatása
Emésztést serkentő, szélhajtó, étvágyjavító, tejszaporító, nyálkaoldó, sok teakeverék alkotóeleme. Olaját kisajtolva hasonló célokra lehet használni, de pl. kockacukorra cseppentve is bevehetjük.

Gyógynövényboltok jellegzetes illatának is alkotórésze, vásárolni is ott érdemes.
Őrölt formában nem nagyon elterjedt, ezt házilag, frissen érdemes készíteni, ha szükség van rá.






ÁNIZS receptek

PIMPINELLA ANISUM

Más nevei: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs,

bécsi- vagy édeskömény

Tea: 1 teáskanálnyi összetört ánizsra öntsünk 2-3 dl forró vizet, és hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. (Szélhajtó, görcsoldó, emésztést serkentő, csecsemők hasgörcse ellen is alkalmazható.)

Olaj: 100 ml olívaolajhoz tegyünk 1 evőkanál összetört ánizst, majd sötétben hagyjuk érlelni 1 héten át. Ezt követően szűrjük le, és sötét üvegben tároljuk.(Szoptatós anyukák emlőinek ánizsolajjal történő kenegetése serkentőleg hat.)

Fűszerként: Jellegzetes illatú, édes aromájú mag, teasüteményeket, péksüteményeket ízesítenek vele, virágját és levelét pedig salátákhoz teszik.



Asztma kezelésére

* Az asztma kezelésének kiváló gyógyszere. Mivel segít eltávolítani a hörgőkben lerakódott váladékot, növeli a légzőfelületet, így csökkenti az asztmatikus görcsök kialakulásának lehetőségét. A teát étkezés után, mézzel édesítve igyuk.


Gyenge gyomorra

* A gyenge gyomrúak gyógyszere. Javítja az étvágyat, oldja a görcsöket, erősíti a gyomrot, és ezáltal javítja a közérzetet. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül kell fogyasztani.

* Alkotórésze a méregtelenítő és tisztító teakeverékeknek, mert kedvezően befolyásolja a vastagbél erjesztő és rothasztó folyamatait, ezáltal könnyíti a máj munkáját. A tea étkezés előtt, édesítés nélkül fogyasztandó.


Vese- és húgyúti problémák ellen

* Vese- és húgyhólyagproblémák esetén is eredményesen alkalmazható. Illóolajának egy része a vesén keresztül választódik ki, így a vese és a húgyhólyag gyulladásánál jó. Fertőtlenítő, és baktériumölő hatása van. Ehhez kombinálhatjuk bazsalikommal, édesköménnyel, apróbojtorjánnal, nyírfalevéllel. A teát étkezés előtt, édesítés nélkül idd.

Bedörzsölés, pakolás

* Boros kivonata jó hatású külsőleg bedörzsölőszerként vagy pakolásként zúzódásokra és ínhúzódásokra. Ehhez 10 dkg porított ánizsmagot áztass 9 dl száraz fehérborban.



Anyatej szaporítására

* Az ánizsból készített tea vagy leves fokozza az anyatej termelődését.

Székrekedés ellen

* A székrekedés elleni teakeverékeknek is része az ánizsmag. Nem hashajtó, de mégis fokozza a székletürítést, ugyanis élénkíti a bélperisztaltikát. Növelhető a hatása angyalfűvel, fekete bodzavirággal, hársfavirággal és cickafarkfűvirággal.
* Az ánizst és ezeket 1:1 arányban keverd össze, ebből egy evőkanálnyi mennyiséget 2 percig főzz, majd 15 percig hagyd állni. Szűrés után, édesítés nélkül, étkezések között kortyold el.

Fájdalomcsillapításra

* Az ánizsolajat hidratáló krémbe keverve remek fájdalomcsillapítót kapunk. A fájó testrészekbe masszírozva csökkenti a stressz okozta izom-összehúzódásokat. A belső szervek megbetegedéseinek tüneteit is csökkenti így alkalmazva, ha problémás szerv fölött 15 percig körkörös mozdulatokkal bemasszírozod a kenőcsöt a bőrbe. Csak magát az ánizsolajat is be lehet masszírozni az akupunktúrás pontokba.




Az ánizs mint fűszer

Az ánizs inkább édes krémek, tészták, főleg a mézeskalács nélkülözhetetlen fűszere, de ha egy fej vöröhagyma oldalába 2-3 ánizst szúrunk és ezzel pároljuk a pecsenyét, zamatossá teszi.



Ánizsos ázsiai recept

Hozzávalók:

1 csirkemell
1 póréhagyma
2 gerezd fokhagyma
kb. 5 cm gyömbér
2 sárgarépa
1 kis zeller vagy angol zeller
1 kis kínai kel
25 dkg shitake gomba
1-2 chilipaprika
15 dkg rizstészta
húsleveskocka
bors

kínai ötfűszer keverék (vagy örölve a következő egyedi fűszerek: bors, szegfűszeg, fahéj, csillagánizs és édeskömény)
1 evőkanál (szezám)olaj
2-3 evőkanál szójaszósz

Elkészítése:
A gyömbért és a fokhagymát apróra vágjuk vagy lereszeljük.
A csirkemellett vékony csíkokra vágjuk.
A pórét és a sárgarépát hosszában félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk.
A zellert vékony csíkokra vágjuk. A gombát kisebb darabokra vágjuk, pl. negyedeljük. A kínai kelt félbevágjuk, és felcsíkozzuk. A chilit felkarikázzuk.

A wokot előmelegítjük, beleöntjük a szezámolajat, és megpirítjuk benne a gyömbért és a fokhagymát, ügyelve, hogy meg ne égjenek.
Rádobjuk a csirkemellcsíkokat, és lepirítjuk.
Hozzáadjuk a pórét, megpároljuk, majd *puhulási sorrendben* a többi hozzávalót (először a zellert és a répát, végén a kínai kelt).

Fűszerezzük, és felöntjük annyi forró vízzel, amennyi ellepi, pár percet főzzük.
Ezután hozzáadjuk a rizstésztát, és elzárjuk alatta a tűzhelyet, és fedő alatt hagyjuk állni.
Közben néhányszor átkavarjuk, hogy a puhuló tészta elkeveredjen a zöldségekkel.




Visszalépek a kezdő oldalra




HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon