Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Fűszernövények termesztése kiskertben és lakásban

BAZSALIKOM - Ocimum Basilicum

Bazsalikom termesztése és használata

A bazsalikom egynyári növény, szép fehér vagy világos rózsaszín virággal, nagy, ovális, világoszöld aljú levelekkel.
Erős, kissé szegfűszegre emlékeztető illatú növény a bazsalikom, a felső, fiatal levelei enyhébb aromájúak.

A bazsalikom felhasználása:

Levelei frissen vagy szárítva salátákhoz, levesekhez, egytálételekhez, főzelékfélékhez, hal- és húsételekhez használhatók.
A friss levelek összetörve, közvetlenül a tálalás előtt kerüljenek az ételbe! Díszítésre is igen alkalmas.






A bazsalikom gyógyhatása

A bazsalikom friss levelekből való főzet enyhe hashajtó hatású, levele néhány óráig borban áztatva jó erősítőszer.

A bazsalikom termesztése, szedése:

Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is!

Mindig a legfiatalabb szárrészeken lévő leveleket és hajtásvégeket használjuk ízesítéshez és díszítéshez egyaránt.






Bazsalikom az örök hűség jelképe

Az ókori görögök és rómaiak számára az ellenségeskedés és az őrültség jelképe volt.
A mai görögöknél utazáskor egy kevés bazsalikomot visznek magukkal, mert szerencsét hoz.
Más hagyományok a szerelemmel hozták összefüggésbe. Itáliában, ha egy hölgy cserepes bazsalikomot tett erkélyére, azt jelentette, kész volt szerelme fogadására. Észak-Európában a szerelmesek hűségük jeléül bazsalikom-ágacskát ajándékoztak egymásnak. Indiában ma is szent növényként tisztelik.






Hogyan használjuk a bazsalikomot?

Tea: Forrázzunk le 1 csésze vízzel 1 teáskanálnyi szárított bazsalikomot, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Köhögés csillapítására, idegnyugtatóul, étvágyjavítóul, vizelethajtóul isszák.

Bazsalikom lé: A levélből kivont lé bőrfertőzések és rovarcsípések gyógyítására ajánlott.

Öblítő: Toroköblítőként használják, valamint kelések érlelésére.

Por: Szájfekély esetén alkalmazandó.

Fűszerként: Mártások, pástétomok, saláták, paradicsom és hüvelyes zöldségek ízesítőjeként használják leginkább. Erős, jellegzetes, édeskés ízű fűszernövény. A jellegzetes olasz pesto nevű pikáns szósz fő alkotóeleme.






Fontos tudnivaló!

A bazsalikom illóolaját terhesség alatt ne használjuk!
Az illóolaja tartalmaz egy esztragol nevű anyagot, melyről nem zárható ki, hogy sejtkárosító hatású, ezért várandós és szoptatós kismamák, csecsemők és kisgyermekek lehetőség szerint ne alkalmazzák. Hosszú ideig történő használata sem ajánlott.



Bazsalikomos pizza recept

Pizzatészta alaprecept
Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, kb. 1,5 dl hidegvíz ,kb. 0,5 dl olíva olajat (ha az nincs, akkor hidegen sajtolt napraforgó olajat, ha ez sincs, akkor étolajat), egy evőkanál margarin, só. Egy nagyobb tálba berakjuk a vizet, az élesztőt, az olajat és a margarint, mindezeket jól elkeverjük, és akkor hozzáadhatjuk a lisztet. Addig gyúrjuk, amíg a fánktésztánál egy picivel keményebb anyagot kapunk. Gömb alakúra formázzuk, és kevés lisztet szórva a kelesztő tál aljára, hagyjuk megkelni.

Pizzamártás alaprecept
5 dkg finomra vágott hagyma, 0.5 dl olívaolaj (ha ez nincs, akkor ugyanaz az eljárás, mint a tésztánál),14 dkg (2 doboz) paradicsom- püré, só ,őrölt feketebors. A hagymát az olajban aranysárgára megpirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét. Felöntjük vízzel. Hozzáadjuk a fűszereket, és jól kiforraljuk. A víz mennyiségét úgy kell meghatározni, hogy kb. 1 dl mártás legyen adagonként. Ha nagyon savanyú, egy kevés cukrot is adhatunk hozzá.
Sütése:
1. A legegyszerűbb, ha egy vékonyan kiolajozott sütő tepsibe nyújtjuk, így téglalap alakú pizzát kapunk.
2. A legelső, amit a tésztára pakolunk, az mindig a pizza szósz!
3. Ezután következnek az alábbiakban leírt hozzávalók,
4. A legvégén mindig a sajt jön.
Jó az, ha a pizzát előmelegített, és min. 300 fokon sütjük. Ellenkező esetben esélyünk van rá, hogy kiszárad sütés közben, és akkor van mit rágni rajta!

Bazsalikomos pizza az alapreceptekből

2 csokor friss bazsalikomot finomra vágunk, a mártáshoz adjuk, és jól kiforraljuk. A bazsalikomos mártást a tésztán egyenletesen elterítjük, 10 dkg reszelt parmezán sajttal megszórjuk, és sütőben pirosra sütjük. Használhatunk szárított bazsalikomot is, de ha lehetőségünk van rá akkor inkább friss bazsalikommal készítsük!



HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon