Keresés a honlapon

Custom Search


Birs, birsalma, birskörte....

Röviden a birsről

A birsalma formában hasonló az almához, de íze és illata jelentősen eltér attól. Éretten citromsárga színű, fűszeresen fanyarkás ízű, jellegzetesen erős, aromás illatú.
Felidézi bennem nagymamám szobáját, ahol a szekrény tetején télen mindíg illatozott néhány birsalma, birskörte.

A birsalmát fanyar íze miatt nyersen sajnos ritkán fogyasztják, pedig értékes népi gyógyászati szer! Az viszont közismert, hogy remek gyümölcsleves, kompót, sőt birsalmasajt is készíthető belőle.

Nyers levét különböző betegségek kezelésére szívesen ajánlom. Gyógyhatásáról és használatáról lejjebb írok.

A birskörte csak formában különbözik a birsalmától, színe, íze, illata, gyógyhatása, felhasználhatósága ugyanaz.

Kertünkben van egy birsalma és egy birskörte fa, aminek termését - a család örömére - elsősorban birsalmasajt készítésére használom.





Birsalmasajt

Birsalma sajt ahogy én készítem

Kész birsalma sajt száradásra várva Ismerősöm kertjében birsalmafát látva megkérdeztem, szokott - e birsalma sajtot készíteni?
- Nem kínlódok vele, sok munka - válaszolta......hmm.... szerinten egyszerű, viszonylag gyorsan kész. Legalábbis az én receptem szerint. A szárítás az, ami hosszabb időt vesz igénybe.

Később a neten nézelődve valóban találtam bonyolult elkészítési eljárásokat, ami nekem is elvenné a kedvem, ha nem ismernék jobb receptet.

Tehát ahogy én készítem:

- A birsalmát, birskörtét több vízben alaposan megmosom. A felületén lévő bolyhokat körömkefével ledörzsölöm.

- Mivel a birsalma kemény husú, egy vágódeszkán nagy késsel négyfelé vágom, így már könnyen ki tudom kanyarítani a magházat és az esetleg sérült részeket.
Nem hámozom meg, a birsalma és birskörte héja rengeteg pektint és vitaminokat tartalmaz, kár lenne ezeket az értékes részeket kidobni. Ha barna foltok vannak rajta, azokat kivágom.

Ilyenkor még nincs jelentősége a súlynak, később mérem le.

- Egy edénybe összevágom a megtisztított birset. Nem kell nagyon apróra vágni, könnyen puhára fő.

Sokan ajánlják, hogy ecetet, citromlevet tegyünk rá, miközben tisztítjuk. Lehet rá tenni de nem szükséges, ha tisztítás után azonnal feltesszük főni.


Folytatás a hirdetés után .....





Száradó birsalmasajt a kandalló párkányán....

A birsalma sajt főzése

Száradó birsalma sajt a kandalló párkányán - A megtisztított birsalmára kevés vizet öntök. Nem kell hogy ellepje, de azért látszik, hogy van alatta víz.

- Szegfűszeget, fahéjat dobok még bele, de lehet ízlés szerint citromkarikával is ízesíteni.

- Lassú tűzön puhára főzöm. Az elején nem kell kavargatni, később ahogy a víz elpárolog belőle és egyre sűrűbbé válik, néha megkavarom. Ha már sűrű és láthatóan nincs alatta lé de a birsalma még kemény, kicsi vizet öntök alá.

- Amikor a birsalma megpuhult, leveszem a tűzről és botmixerrel teljesen pépesítem.

- Ilyenkor mérem meg.
Ahány liter pép van, annyiszor 80 dkg cukrot keverek bele. Érdemes kicsit nagyobb edényben továbbfőzni, mert ilyenkor hajlamos a benne lévő légbuborékoktól kifutni. Ilyenkor már kevergetni kell, de már nem tart sokáig :-)

- A cukorral együtt a forrástól számítva 15 - 20 perc alatt készen van.

- Forrón formákba szedem, attól függően, mire szeretném majd használni:
Őzgerinc formába öntve szépen lehet szeletelni, az ünnepi asztal kedvenc csemegéje lehet.
Hőálló tálakba teszem, amit a gyerekek majd elvisznek amikor meglátogatnak...
Egyforma kis tálkákba teszem azt, amit szétosztogatok a barátainknak.....
Lapos tepsibe kb 2 cm vastagon öntöm azt, amit majd félszáraz állapotban formával kiszaggatok. ( Ezt szeretik az unokák )

A forma bármi lehet, ami hőálló.
Fontos, hogy a forma, tepsi, stb. teljesen száraz legyen! Így később gyönyörű fényesen tudjuk kiszedni belőle a birsalma sajtunkat.

A megtelt formákat olyan helyre teszem, ahol 2 - 3 napig száradhat. Nekem jól bevált a kandalló teteje és párkánya. Nem baj ha kap egy kis hőt, de akár hidegben is szárítható.

Azt mondják, meleg hatására válik ilyen szép pirosas - narancssárgává, hidegben szárítva pedig világos lesz.



Folytatás a hirdetés után





A szárítás hosszabb időt vesz igénybe....

Birsalma sajt szárítása

Birsalma sajt többféle formában. A csillagok karácsonyra készültek. Szépen szárad a birsalma sajtunk, 2 - 3 nap múlva kiborítjuk a formából. Előfordulhat, hogy kicsit ragaszkodik a formához, ilyenkor egy hegyes kést körbehúzok a szélén és könnyen kicsúszik
Most az alja van felül, ami kicsit még nedves, könnyen ráragad a dió, de bárhogyan díszíthetjük, cifrázhatjuk is ha ahhoz van kedvünk.

Gyúródeszkára sütőpapírt terítek, ezen rendezem el a csemegét.
Mindegyik tetejére apróra vágott, vagy fél diót teszek, amit előzőleg egy serpenyőben kicsit megpirítok. Jól illik hozzá a mandula, vagy bármilyen olajos mag, amit előzőleg finomra pörkölök.

Ezen az adagon a nyári lekvárfőzésből megmentett, apróra vágott, pörkölt sárgabarack mag van. Különleges ízt ad neki.

A képen már nem látható, de a csillag formával kiszaggatott sajt "hulladékát " kicsi kockára vágtam és beleforgattam a barackmagba..... az aprók gyorsan száradtak, amit Wackor gyakran ellenőrzött :-) A kép készítésekor már semmi nem maradt belőle.......

Pormentes, száraz helyen szárítjuk tovább a sajtunkat. Ha szükséges, közben át is fordíthatjuk, hogy az alja is megszáradjon. Ez eltarthat 2 - 3 hétig is, főként a vastagabb daraboknál.
Természetesen közben már szeletelhető, fogyasztható, ajándékozható....

Teljes száradás után - ha még maradt belőle - papírdobozban, száraz helyen tároljuk.

Celofánba csomagolva, a tetején kis szalaggal átkötve kedves ajándék is lehet.



Hirdetés után folytatódik





Vitaminok, ásványi anyagok

Mire jó a birs?

A birsalma szervezetünk számára értékes vitaminokat, ásványi anyagokat, ásványi sókat tartalmaz.

A, B1, B2, E - vitamintartalma jelentős, ráadásul C - vitaminból 15 gr-ot tartalmaz a nyers gyümölcs 100 gr-onként. Tartalmaz ezen kívül még P-vitamint is, ami a koleszterinszint szabályozásában játszik szerepet.
Kalciumban, káliumban, vasban és foszforban gazdag, és igen magas a pektin tartalma: a pektin - mely a héjban található - nagyon értékes rost a számunkra. A gyümölcs almasavat és csersavat tartalmaz.

A nyers birsalma illetve birsalmalé az anyagcsere fokozására kiváló, savassága miatt az emésztőrendszert megmozgatja, a nyálkahártyán a bélben képez egy védőréteget.

A székrekedésnek és a hasmenésnek egyaránt hatékony ellenszere.
Minden gyomorpanaszt enyhít, puffadás esetén is segít a birsalma. Remek görcsoldó - menstruációs fájdalmakra is használható -, a bélgyulladást is gyógyítja.
Hűsítő és nyugtató, gyulladáscsökkentő hatása ismert. Gyulladások és menstruációs panaszok ellen napi 2-3 alkalommal, fél pohár birsalmalevet érdemes meginni.






Nyers birsalma tápanyagtartalma 100 gr-ban


Energia 60 kcal 240 kJ
Szénhidrátok 15,3 g
- Cukrok 12,53 g
- Rost 1,9 g
- Zsír 0,10 g
- Fehérje 0,4 g
Víz - 83,8 g
A-vitamin ekviv. 40 μg 4%
Niacin (B3-vitamin) 0,2 mg 1%
B6-vitamin 0,04 mg 3%
Folsav (B9-vitamin) 8 μg 2%
C-vitamin 15,0 mg 25%
Kalcium 8 mg 1%
Vas 0,7 mg 6%
Magnézium 8 mg 2%
Foszfor 17 mg 2%
Kálium 197 mg 4%
Nátrium 4 mg 0%

Birsalma, nyers
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis





A birsalma egyéb tulajdonságai

Birs a természetgyógyászatban

A birs fogyasztható megsütve is, de készítenek belőle gyümölcslevet, gyümölcszselét, befőttet, kompótot, gyümölcslevest, kandírozzák vagy birsalmasajtnak készítik el.

Megfőzött gyümölcshúsa alkalmas likőrök, lekvárok, húsételek ízesítésére.
Savanyított káposzta eltevésénél aromaanyagként használható.

Kellemes illata miatt a téli időszakban a falusi lakások természetes illatosítószere.

Termése pektinben gazdag, nyákoldó hatású. Természetes pektinforrásnak is használják.

A népi gyógyászat a birs magvait köhögéscsillapítóként, enyhe hashajtóként alkalmazza.
Kenőcsökben repedezett bőr, égési sérülések, felfekvések, aranyér kezelésére használatos, a kozmetikában kenőcsalapanyag.
Nyálka- és cserzőanyagokban gazdag leve a száj és a garat enyhébb gyulladásos megbetegedéseinek, bélproblémáknak ellenszere.



Itt küldhet üzenetet. Kérem e-mail címét adja meg, ahová a választ küldhetem!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:



Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

1 hozzászólás

K.Mária [ 2012-10-28 16:26 ]

Köszönöm szépen a receptet,valóban sokkal egyszerűbb mint ahogy én csináltam eddig.Van még egy adag birsalmám ezt ezek alapján készítem el.Üdvözlettel:Mária




HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon