Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Fűszernövények termesztése kiskertben és lakásban

BORSIKAFŰ ( Borsfű, borsika, csombor, csombord )

Borsikafű termesztése

A borsikafű 30-40 cm magasra is megnövő, évelő növény. Kemény, keskeny, fűrészes szélű leveleinek felső oldala sötétzöld, alsó fele ezüstös. Virága halványlila, apró.

A borsikafű jellegzetes, borsra emlékeztető ízű és illatú fűszernövény.

A borsikafű felhasználása:

A borsikafüvet ajánlom azoknak, akik szeretik a csípős ízeket, de a feketeborstól el vannak tiltva.
Levelei frissen salátákhoz, hüvelyesekből főzött ételekhez, valamint sertéshús és vadak ízesítésére használható.






Mire jó a borsika?

Gyógyászati alkalmazása:

A borsfű étvágygerjesztő, segít gyomor- és bélpanaszok esetén, antibakteriális hatású.

A borsika termesztése, szedése:

Homokos, meszes, száraz talajba ültessük! Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.
Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.

Mivel ezek a növények általában apró levelűek, az egész hajtásrészt használjuk fel fűszerezéshez egészben vagy apróra vágva.

A borsikafüvet sokféle néven ismerik. Pld: borsfű, borsika, csombor, csombord, hurkafű, stb






A borsika római örökség

A finom, borsos illatú, aromás fűszernövényről már a 16. századi fűvészkönyvek is említést tesznek.
A Közép-, Dél- és Délkelet-Európában őshonos borsikát Magyarországon, római örökségként a kolostori barátok kezdték termeszteni.
Sokféle népies neve ismert: hívják bécsi rozmaringnak, borsfűnek, borsos szatorjának, csombornak és hurkafűnek, németül babfűszernek.






Hurkafű a kolbász fűszere

Egyik népies neve utal arra, hogy a hurkafű kedvelt húsipari fűszer, főként kolbászáruk ízesítésére használják.
De jó hasznát vesszük a konyhában is. Német neve, a Bohnenkraut (babfűszer) jelzi, hogy főként a babételek nélkülözhetetlen ízesítője. Emellett érdemes tudni, hogy használatával csökkenthetjük a bab felfújó hatását. Nagyon finom a többi hüvelyesből, illetve a burgonyából, káposztafélékből és gombából készült ételekben is. Különböző vadpácok és mártások ízesítője is lehet, de az ecetes és a vizes uborka levébe is beletehetjük. A friss ágacskákkal készíthetünk aromás eceteket és olajokat is. Egy kis borsikával a különböző hús- és zöldséglevesek is ízesebbek lesznek. Apróra vágva salátákra is szórható. A diétás konyhák gyakran bors helyett alkalmazzák.






Fontos tudnivaló!

A borsikafüvet csak a főzés befejezése előtt pár perccel tegyük az ételekbe, különben keserűvé válhat a főztünk.

A borsfű tartalmaz vasat, illóolajat (karvakol, cimol), cserzőanyagot, gyantát és „nyálkát”, ezáltal csökkenti a hüvelyes zöldségek puffasztó hatását. Egyéb gyógyhatása is van: gyomorerősítő, görcsoldó, étvágygerjesztő és bélféregirtó, de enyhe vérnyomásemelő hatása is van. Sokan esküsznek rá, hogy fogyókúra esetén is hasznos. Az ősi füveskönyvek szerint a friss, szétmorzsolt hajtások enyhítik a rovarcsípések okozta fájdalmat. Egyes források tudni vélik, hogy tudományos neve (satyreia hortensis) a szatír szóból származik, mivel leggyakrabban afrodiziákumként alkalmazták. Boszorkánykonyhákban egykor a szerelmi bájital alapanyaga volt.

Ha van friss borsikánk, a házi tartósítására is vállalkozhatunk. Ha fagyasztóba tesszük, még virágzás előtt kell leszedni, alaposan megmosni, kicsit megszárítani, majd apróra vágva jól záródó műanyag tasakban vagy dobozban mélyhűteni. Jégkockába is fagyaszthatjuk. Ha inkább szárítjuk, mossuk meg alaposan, itassuk fel a nedvességet, azután csokorba kötve akasszuk fel egy szellős, nem napos helyre. Amikor megszáradt, morzsoljuk le a levelét!



HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon