Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Fűszernövények a kiskertben és a lakásban

CURRY

A curry termesztése kiskertben és balkonládában

A curry évelő, de fagyérzékeny növény. Vékony, tűre emlékeztető ezüstös szürke levelei vannak.

A curry felhasználása:

A curry illata rendkívül hasonlít a curry-fűszerkeverékre, hiszen ez a növény adja a közkedvelt fűszerkeverék alapját.
Ételekhez kis mennyiséget használunk belőle; néhány levél ízletessé teszi a majonézt vagy a töltött csirke töltelékét.






A curry gyógyhatása

Antidepresszánsként alkalmazzák. Frissíti a levegőt, csökkenti a légúti megbetegedések okozta fájdalmakat.

A curry termesztése, szedése:

Homokos, meszes, száraz talajba ültessük. Növekedése ezeken a helyeken a legszebb.

Lakásban a legnaposabb és meleg helyre állítsuk és mérsékelten öntözzük.

Mivel ezek a növények általában apró levelűek, a teljes hajtásrészt felhasználhatjuk a fűszerezéshez, egészben vagy apróra vágva.






Mi a curry?

A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel.

Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika.

Forrás: wikipédia






Curry azaz Karri

A karilevél a Murraya koenigii nevű fafajta levele, amely a dél-indiai konyhában a legfontosabb fűszerek egyike, és megtalálható más délkelet-ázsiai konyhákban is.

Elsősorban a friss levelet használják, amely a dél-indiai piacokon mindig kapható. A szárított karilevél aromája meg sem közelíti a frissét, de itthon egyelőre csak szárított formában szerezhető be ez a fűszer, és úgy is csak igen ritkán lehet vele találkozni.

Az utóbbi években a hipermarketekben kapható cserepes fűszernövények között néha felbukkan egy "curry növény" becenévre hallgató palánta, amelynek ezüstfehér levélkéi vannak. Az íze kellemes, de ennek a Helichrysum italicum nevű növénykének sem botanikailag, sem ízhatás szempontjából semmi köze nincsen a valódi karilevélhez. Ha egy karileveles receptet helyettesíteni szeretnél valamivel, próbálkozz inkább néhány másodpercig pirított lepkeszegmag használatával, adj hozzá citromhéjat, és esetleg még egy nagyon kevéske rozmaringot.

Forrás: wikipédia






Currypor

A currypor nem indiai fűszer. A gyarmati szolgálatból hazatérő angolok kísérletezték ki, hogy milyen alapfűszerek vegyítésével érhetnek el egy olyan "indiai" ízt, amit bármikor levehetnek a kispolcról és rászórhatnak az ételükre, ha megtámadja őket a nosztalgia.

A currypor pontosan erre jó: erőfeszítés és gondolkodás nélkül rászórhatjuk a kajára, és "olyan indiaias" lesz tőle az íze.

Legfontosabb alkotóelemei a kurkuma, a római kömény, a koriander, a csípős piros csili és a lepkeszegmag. Ezeken kívül számtalan egyéb fűszer is megjelenhet benne (jellemző még a fekete bors, a fekete mustármag, és a karilevél), hiszen a currypornak nincsen fix receptje. Különféle fantázianeveket – például indiai városok neveit – szokták adni a különféle keverékeknek.

Forrás: wikipédia



HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon