Keresés a honlapon

Egyéni keresés





Fűszerek a kiskertben, cserépben, balkonládában

METÉLŐ PETREZSELYEM


Metélő petrezselyem termesztése kiskertben és balkonládában

A metélő petrezselyem kétéves növény, szára szögletes, szerteágazó; levele szárnyalt, fényes, erősen fodrozott, virága sárgásfehér, többágú ernyőben áll; levele és szára aromás.

A metélő petrezselyem A-provitamint, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot tartalmaz.

A metélő petrezselyem felhasználása:

Apróra vágott levele, szára használható levesekben és szószokban, hal- és tojás ételekben, húsok töltelékében, zöldségételekben, salátákban és salátaszószokban, főtt- és sültburgonyához.

Szép, fodros levelei kiválóan alkalmasak díszítésre!








A metélő petrezselyem gyógyhatása:

Teáját májbetegségek esetén használják, vizelethajtó, gyulladásgátló, köveket oldó, szíverősítő hatású.

Termesztése, szedése:

Tápanyagban dús, üde talajba ültessük. A rendszeres de mérsékelt öntözést erőteljes növekedéssel hálálja meg. Lakásban minél világosabb és hűvösebb helyre állítsuk (pl. konyhaablak, üvegezett veranda) és csak mérsékelten öntözzük még a meleg időszakban is.

A metélő petrezselyem levelét használjuk!





METÉLŐ PETREZSELYEM

Mi a különbség?

A hagyományos, mindenki által ismert közönséges petrezselyem egy olyan jellegzetes gyökérzöldség, amelynek a fő terméke a fehér színű gyökér, bár a zsenge friss leveleit is használják ételek ízesítésére és díszítésére.

A közönséges petrezselymet ( Petroselinum ) helytelenül fehérrépának is nevezik.
Bokros, kb 50 – 60 cm magasra növő gyógy – és fűszernövény. Két alaptípusa van, a levélpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem.

Bár eredetileg Dél – Európában és a Földközi – tenger vidékén honos, mára már az egész világon elterjedt és közkedvelt zöldségféle.

A közönséges petrezselyem talajra igényes zöldségféle, bár minden kiskertben megtalálható de nem mindenhol fejleszt megfelelő méretű és minőségű gyökeret. Szereti a kissé nyirkos, könnyű, tőzeges, üde talajokat, ugyanakkor vékony, fás, elágazó, beteges gyökereket fejleszt a homoktalajon éppen úgy, mint a sovány, kötött agyagtalajokon.






A metélőpetrezselyem ennek az ellentéte.

Jobban elviseli a szélsőséges talajokat, de élvezhető gyökeret sehol nem fejleszt, viszont annál dúsabb, gazdagabb lombozatát élvezhetjük.
A metélő petrezselyem fő terméke a lombozata, amit ugyanúgy használunk fel, mint a közönséges petrezselyemét. Télire szárítható, fagyasztható, frissen szedve a konyhák kedvelt díszítőeleme.

A metélő petrezselyem az utóbbi években a kertekben gyorsan elterjedt.
Gyökerei elágazóak és tömegük jelentéktelen. Annál értékesebb viszont a lombja, amit folyamatos szedés mellett állandóan fejleszt.

A szabadban áttelelve kora tavasszal friss, jóízű leveleket hajt, ezeket addig lehet szedni, amíg az új vetés megerősödik.

Júniusban a tavalyi vetésű növények magszárba mennek.







A metélő petrezselyem íze nem olyan intenzív, mint a gyökérpetrezselyemé.

Legismertebb fajtája a mohafodrozatú metélőpetrezselyem, amelynek a neve nagyon találó: levelei fodrozottak, csipkés szélűek, halványzöldek. A sima levelű metélőpetrezselyem sötétebb, levelei nem fodrozottak és jóval erősebb aromával rendelkeznek.

Érdekességként említem, hogy egyes másfajta növények népies nevében is szerepel a petrezselyem szó: A korinder pl. cigány petrezselyem, a turbolya pedig édes petrezselyemként is ismert. Ennek ellenére nem tévesztendő össze a petrezselyem egyik fajtájával sem.

Nem hiányozhat egyetlen konyhakertből sem ez a smaragdzöld színű, buja lombozatú fűszernövény, amely azon kívül, hogy ételeinket sokkal finomabbá varázsolja, még A-provitamint, C- és E-vitamint, vasat és kalciumot is jelentős mennyiségben tartalmaz.





Tartósítás másképpen

A petrezselyem tartósítása sóval

A megmosott , lecsepegtetett petrezselyemzöldet apróra vágjuk. 5 evőkanálnyi zöldhöz 1 evőkanálnyi sót adagolva alaposan elkeverjük, kis üvegekbe szorosan beletömjük, a tetejére is sót hintünk, lekötjük, és hűvös helyre rakjuk.

Ugyanígy tartósíthatunk zeller és kapor zöldet is. Felhasználáskor természetesen számítsunk a zöld só tartalmára is!

Petrezselyemzöld olajban eltéve

A petrezselyem leveleit alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd lemérjük.
Kilónként 20 dkg sóval és 3 dl olajjal leturmixoljuk. Kisebb üvegekbe töltjük, alaposan lenyomkodjuk, hogy a zöldség leve feljöjjön az üveg tetejére, ezután minden üvegbe még kb. 1 cm-es olajréteget töltünk.

Az üvegeket lezárjuk, és azonnal a végleges helyükre rakjuk.




Méregtelenítés, salaktalanítás sófürdővel

Tiszta Forrás - Nekünk Ön a legfontosabb!






petrezselyem metélő fehér gyökér gyökérzöldség ételek kiskert közönséges nyirkos könnyű tőzeges üde vékony fás elágazó beteges sovány kötött télire szárítás fagyasztás díszítés dél európa földközi tenger cigány édes koriander turbolya mohafodrozatú a-vitamin c-vitamin e-vitamin vas kalcium tartósítás só olaj vitamintartalma termesztése



HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon