Keresés a honlapon

Custom Search





Csírák, csíráztatás, csíraételek

Finom ételek csírából

Ezen az oldalon néhány kipróbált és nagyon finom csíraétel receptjét olvashatja. Ha használ csírákat, az alábbi csíra receptekkel változatosabbá teheti az étrendjét.

Ha még csak most ismerkedik a csírákkal, érdemes először a receptek után található rövid ismertetőt is elolvasni!



Csíráztatható magvak

Mielőtt rátérnénk a receptekre, ismerkedjünk meg a csíráztatható magvakkal, amelyeket receptjeinkben használunk. Kattintson arra a csoportra, aminek csíráztatásáról bővebben szeretne olvasni!

Csíráztatható gabonafélék
Búza, árpa, rozs, rizs, kukorica, köles .....

Csíráztatható hüvelyesek
Lencse, bab, borsó, lucerna, stb...

Csíráztatható olajos magvak
Lenmag, tökmag, napraforgómag, mandula, szezámmag, stb....

Csíráztatható zöldségfélék, füvek, fűszernövények
Hajdina, retek, zsázsa, mustár, stb.....


CSÍRA RECEPTEK

Búzacsírás müzli

Az alábbi néhány recepttel kedvet szeretnék csinálni a csírák változatos elkészítéséhez.

Hozzávalók:

2 csésze búzacsíra kb 2 mm-es
1 alma
1/ 4 fej lilahagyma
1 közepes sárgarépa
1 evőkanál olivaolaj
1 teáskanál zabpehely
1 evőkanál őrölt szezámmag
3 evőkanál tej vagy joghurt

Elkészítése

A hagymát apró kockákra vágjuk, a sárgarépát és az almát lereszeljük és összekeverjük a többi hozzávalóval.






Búzacsírás hamburger

Hozzávalók:

1 póréhagyma
2 csésze friss búzacsíra kb 2 mm-es
2 evőkanál olaj
6 evőkanál túró
4 evőkanál reszelt ementáli sajt
1 csipetnyi őrölt kömény
kicsi só

Elkészítés

A vékony karikákra vágott póréhagymát olajon megpároljuk.
Megdaráljuk a búzacsírát és a többi hozzávalóval összekeverjük.

Enyhén beolajozott kézzel fasirtot készítünk a masszából, majd olajban kisütjük.




Lencsecsírás cukkinisaláta

Hozzávalók:

1 csésze lencsecsíra
4 kicsi, zsenge cukkini

A salátaszószhoz:

1/2 csésze összevágott dió
4 evőkanál napraforgómag csíra ( 2 napig csíráztatva )
1 reszelt alma
2 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
1 csipetnyi apróra vágott zsályalevél
kevés só
kb 2 - 3 evőkanál víz, tej vagy joghurt

Elkészítés:

A salátaszósz hozzávalóit pépesítjük egy kevés vízzel, tejjel vagy joghurttal ízlés szerint.
Összekeverjük a lencsecsírát és a karikákra szeletelt cukkinit, majd ráöntjük a pépesített salátaszószt.






Csicseriborsó csíra saláta

Hozzávalók:

2 csésze párolt csicseriborsó csíra
1 kis fej vöröshagyma
2 kicsi zsenge cukkini
2 paradicsom

A salátaöntethez:

2 evőkanál napraforgó olaj
2 evőkanál citromlé
kevés só
1 teáskanál méz vagy malátaszirup
2 evőkanál apróra vágott zsázsa
2 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés

A zsenge cukkinit héjastól vékony karikákra vágjuk, a megtisztított, hagymát és a paradicsomot pedig kockára és összekeverjük a párolt csicseriborsó csírával.

Pépesítjük az öntethez valókat, majd ráöntjük az előkészített zöldségfélékre.



Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával

Hozzávalók:

25 dkg gomba
4 paradicsom
1 kis fej hagyma
1 evőkanál olaj
2 evőkanál citromlé
2 dl joghurt
1 teáskanál méz vagy malátaszirup
1 csipetnyi bors
3 evőkanál zsázsacsíra
kevés dió

Elkészítés:

A gombát, paradicsomot, hagymát kockákra vágjuk és összekeverjük.

A fennmaradó hozzávalókból salátaszósz készítünk, majd ráöntjük a paradicsomos gombára.

A tetejét meghintjük darált dióval.






További receptjeink

Csírareceptek 2. oldalon az alábbi recepteket olvashatja ( Kattintson ide )

Mandulatöltelék
Mandulatej
Szójapelyhes lencsecsíra leves
Káposztasaláta mungóbabcsírával
Gyermekláncfű - lucernacsíra saláta
Búzacsírás kaviáros padlizsán
Fokhagymás padlizsán
Kemény tojás előétel
Kemény tojás paradicsom mártásban
Zeller lucernacsírával
Mustárcsírás majonéz
Mustárcsírás vajkrém

Csírareceptek 3. oldalon az alábbi recepteket olvashatja ( Kattintson ide!

Sárgarépa saláta szezámcsírával
Kölescsíra műzli
Krumplipüré retekcsírával
Sajt - és csírafondü
Sajtos babcsírás makaróni
Kínai csíraomlett
Párolt csírás rizs
Csírás, gyümölcsös currys egytálétel
Babcsíra főzelék
Lencsecsírás palacsinta
Búzacsírás kenyér
Édes árpacsíra ital
Csiripiszli

Jó étvágyat kívánok!





A csíráztatás előnyei

A csíra gazdag tápanyagforrás

A kicsírázott mag rendkívül tápláló élelem. A csíra előállítása egyszerű, 3 - 5 nap alatt fogyasztható, az év bármely szakában csíráztathatunk és alig néhány forintba kerül. A csíráztatáshoz se föld, se napfény nem szükséges és a kicsírázott magokból finomabbnál finomabb, a szervezet számára könnyen feldolgozható, vitaminokban, ásványi anyagokban és fehérjékben gazdag ételek készíthetők.




Milyen magot csíráztassunk?

A csíráztatásra szánt magokat hűvös, sötét és száraz helyen tároljuk, lehetőleg vászonzacskóban.

Legjobb a saját termesztésű magokat használni, mert arról biztonsággall tudhatjuk, hogy termesztése során mit használtunk.
Akinek erre nincs lehetősége, vagy olyan magot szeretne csíráztatni, amit körülményesebb a kiskertben megtermelni, akkor mindig friss, vegyszermentes és csíraképes magokat szerezzen be!

A felsorolásban ismertetett csíráztatható magvak sora korántsem teljes.
Sokféle mag alkalmas csíráztatásra, botanikai ismeretek nélkül azonban nem érdemes kisérletezni, mivel léteznek olyan zöldségfélék, vadnövények, gyógynövények, amelyeknek a magja mérgező lehet!






A csírák tárolása

A csíra nem csak frissen fogyasztható!

A magvak rendkívül gyorsan kicsíráznak. Ha többet csíráztatunk, mint amennyi egyszeri alkalomra elegendő, a megmaradt csírát vagy hűtőszekrényben, letakarva tároljuk a következő felhasználásig, vagy sütőben, szárító, aszalógépben nagyon alacsony hőfokon szárítsuk meg.

Az így nyert csírákat zárható befőttesüvegben vagy vászon zsákocskába rakva hűvös, száraz helyen tároljuk.

Az alaposan kiszárított csírát kávédarálóval meg is őrölhetjük, majd az így nyert csíralisztet használhatjuk kenyerek, sütemények tápértékének növelésére!


Hirdetés

Ha hirdetni szeretne, az alábbi terület az Ön hirdetésének helye!
Kedvező árainkat keresse Média ajánlatunknál!






Képes és szöveges hirdetés helye



Képes és szöveges hirdetés helye



Ha van egy jó csírareceptje, írja meg és közzétesszük!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:



Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:




HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon