Keresés a honlapon

Custom Search





A CSÍRA ÉLETERŐ

Csírareceptek, csírából készült ételek

Egyre nagyobb érdeklődés kiséri az egészséges táplálkozást, a természetes élelmiszerek megjelenését. A különböző csírák elengedhetetlenek a naturkonyha művelői számára. Csírareceptjeink olyan kipróbált csíraételeket mutatnak be, amelyek rendkívül gazdagok ásványi sókban, vitaminokban, kímélő módon előállított, magas tápértékű élelmiszerek.

Csíraételek, csírareceptek 3. oldalán olyan különleges csírából készült receptekkel ismerkedhet meg, mint a búzacsíra, rozscsíra, árpacsíra, lencsecsíra, babcsíra, zöldborsócsíra, kölescsíra .... stb

A tartalomból:

Sárgarépa saláta szezámcsírával
Kölescsíra műzli
Krumplipüré retekcsírával
Sajt - és csírafondü
Sajtos babcsírás makaróni
Kínai csíraomlett
Párolt csírás rizs
Csírás, gyümölcsös currys egytálétel
Babcsíra főzelék
Lencsecsírás palacsinta
Búzacsírás kenyér
Édes árpacsíra ital
Csiripiszli

Kellemes böngészést kívánok!





CSÍRARECEPTEK

Sárgarépa saláta szezámcsírával

Hozzávalók:

4 közepes sárgarépa
2 - 3 zellerlevél
1/2 csésze szezámcsíra

A salátaszószhoz:

2 dl joghurt
1 evőkanál olaj
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál méz vagy malátaszirup
1 késhegynyi édeskömény
1 csipetnyi őrölt feketebors
3 evőkanál zsázsalevél
só ízlés szerint

Elkészítés:

A keskeny csíkokra vágott répát, zellerlevelet és szezámcsírát egy lapos edénybe tesszük .
A salátaszósz hozzávalóit összeturmixoljuk, majd ráöntjük a zöldségekre.
Zsázsalevéllel díszítjük.



Kölescsíra müzli

Hozzávalók:

2 tányér kölescsíra
1 csésze zabpehely
1 lereszelt savanyú alma
2 evőkanál beáztatott mazsola
1 evőkanál napraforgómag csíra
1 teáskanál méz vagy malátaszirup
1 csipetnyi fahéj
1 csipetnyi őrölt szegfüszeg
1 teáskanál citromlé
1 1/2 teáskanál lenmag
1 dl joghurt

Elkészítés

A joghurt és a lenmag kivételével a hozzávalókat összekeverjük. Készítsük el a müzli alapanyagot, majd joghurttal tálaljuk.

A tetejére frissen őrölt lenmagot szórunk.







Sajt - és csírafondü lucernacsírával

Hozzávalók:

1 gerezd fokhagyma
20 dkg ementáli sajt
1 dl fehérbor
ízlés szerint pirospaprika
csipetnyi szerecsendió
1 teáskanál kukoricaliszt
1 tányér lucernacsíra

Elkészítés:

A fondü kondérjának belső falát kenjük be fokhagymával, majd tegyük bele a kockára vágott ementáli sajtot, a bort, a paprikát és a szerecsendiót.

Amikor a fondü forrni kezd, adjuk hozzá a kukoricalisztet és az apróra vágott lucernacsírát.

Barna kenyérrel tálaljuk.



Sajtos babcsírás makaróni

Hozzávalók

2 evőkanál olaj
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
5 dkg babcsíra
10 dkg makaróni
4 evőkanál tejföl
10 dkg sajt
1/2 teáskanál mustármag megőrölve

Elkészítés:

Pároljuk meg olajon a kockára vágott vöröshagymát és a szétnyomkodott fokhagymát, majd adjuk hozzá a babcsírát és fedő alatt pároljuk rövid ideig.

Főzzük meg a makarónit sós vízben, keverjük el a tejföllel, a reszelt sajttal és a mustármaggal, végül keverjük bele a hagymás babcsírát.






Kínai csíraomlett

Hozzávalók:

1 evőkanál napraforgó olaj
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg gomba
2 evőkanál barnarizs

2 teáskanál szójaszósz
1 tányér párolt babcsíra
4 tojás

Elkészítés

Olajon pirítsuk meg a kockákra vágott vöröshagymát, az összetört fokhagymát, a felszeletelt gombát és a rizst, majd öntsük fel dupla mennyiségű vízzel. Ízesítsük szójaszósszal és a babcsírával.

10- 15 percig lassú tűzön főzzük, míg a rizs megpuhul., majd tegyük félre.

A tojásokból készítsünk 2 omlettet, amit fűszerezhetünk petrezselyemmel is, majd töltsük meg a gombás töltelékkel.



Párolt csírás rizs

Hozzávalók:

2 csésze főtt barna rizs
1 sárgarépa
1 fej vöröshagyma
1 csésze szójacsíra vagy zöldborsócsíra
2 evőkanál napraforgó olaj
2 evőkanál pirított tökmag

Elkészítés

A felmelegített olajban 3 - 5 percig pároljuk az apróra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és a csírákat. Hozzáadjuk a főtt rizst, alaposan elkeverjük, majd fedő alatt kb 3 percig alacsony lángon tovább pároljuk.

Tálaláskor pirított tökmagot szórunk a tetejére.






Csírás, gyümölcsös currys egytálétel

Hozzávalók:

2 alma
1/2 fej zeller
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál gyömbérpor
1 fej vöröshagyma
3 teáskanál currypor
2 teáskanál fahéj
3 evőkanál Grahamliszt
3 csésze mandulatej vagy tej
1 evőkanál reszelt kókusz
3 evőkanál beáztatott mazsola
1/2 csésze lucernacsíra
1/2 csésze lencsecsíra

Elkészítés:

Olajon megpároljuk a kockára vágott zellert, a lencsecsírát, az összezúzott fokhagymát és a felaprított vöröshagymát, majd adjuk hozzá akockára vágott almákat és kevergetve pároljuk további 2 percig.

Szórjuk meg curryporral, fahéjjal és liszttel, majd kevergessük még további 1 percig.

Keverjük bele a tejet és addig főzzük, amíg az alma elkezd megpuhulni.
Adjuk hozzá a mazsolát és a gyömbért, szórjuk meg a reszelt kókusszal és ízlés szerint sózzuk.

Szórjuk a tetejére a lucernacsírát és barnarizs körettel tálaljuk.



Babcsíra főzelék

Hozzávalók

3 - 4 csésze babcsíra
1 sárgarépa
2 szem krumpli
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma
1/4 zeller
3 evőkanál napraforgó olaj
ízlés szerint paprika, fokhagyma, só
2 dl joghurt vagy tejföl
1 csésze pirított zabpehely

Elkészítés:

10 - 15 percig pároljuka babcsírát, majd tegyük félre.
A répát, zellert, vöröshagymát, krumplit kockára vágjuk, a póréhagymát karikára.
Olajon pároljuk meg a zöldségeket, majd keverjük össze a babcsírával.
Ízláés szerint fűszerezzük, majd fedő alatt még néhány percig pároljuk.

Habarást készítünk: A szárazon vagy akár olajon megpirított zabpelyhet a joghurttal vagy tejföllel összekeverjük és behabarjuk a főzeléket.

Azonnal fogyaszthatjuk.







Krumplipüré retekcsírával

Hozzávalók:

8 db krumpli
1 dl tej
2 evőkanál vaj
2 tojás
1 dl tejszín
1 csésze retekcsíra
kevés darált szerecsendió

Elkészítés

A krumplit héjában megfőzzük.
A sütőt előmelegítjük kb 170 °C-ra
Langyos tejjel elkeverjük a meghámozott, összetört krumplit, kis adagokban hozzáadjuk a vajat és a tejszínnel, tejjel, a felvert tojásfehérjével és a sárgájával összekeverjük.
Retekcsírával és szerecsendióval, sóval ízesítjük.
Kiolajozott formában megsütjük és melegen tálaljuk.



Lencsecsírás palacsinta

Hozzávalók:

1 csésze fehérliszt
1 csésze teljes kiörlésű búzaliszt
1 csésze zabpehely
1 tojás
1/2 csésze apróra vágott lencsecsíra vagy mungóbab csíra
ízlés szerint só, bors, bazsalikom, szerecsendió

A hozzávalókat keverjük össze annyi vízzel, hogy palacsintasűrűségű tésztát kapjunk, majd süssünk belőle palacsintákat.

Tölthetjük diókrémmel, mandulakrémmel vagy akár túróval is.


HIRDETÉS

Ha hirdetni szeretne, az alábbi terület az Ön hirdetésének helye!
Kedvező árainkat keresse Média ajánlatunknál!







Búzacsírás teljes kiörlésű rozskenyér

Hozzávalók

kb. 1 kg-os kenyér lesz belőle

5 dkg élesztő
1 csipet cukor
40 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
4 csésze búzacsíra
1 evőkanál szezámmag
1 evőkanál lenmag
1 evőkanál napraforgómag
ízlés szerint ( kb 1 teáskanál só )
2 teáskanál köménymag

Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral és kis liszttel langyos vízben felfuttatjuk.

A többi hozzávalót egy tálban szárazon összekeverjük, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt.
Lassan adagolt langyos vízzel, fakanállal alaposan kidolgozzuk.
Minél tovább dagasztjuk, annál finomabb lesz a kenyér.

FIGYELEM!
A teljes kiörlésű rozsliszttől a tészta ragad, kézzel nem tudjuk kidolgozni, ezért használunk hozzá fakanalat!

Annyi vizet adagoljunk hozzá, hogy ne legyen túl lágy a tészta, de még tudjuk a fakanállal dagasztani!

A tésztát kiolajozott, lisztezett formába vagy nagy jénai tálba tesszük, tetejét elsimítjuk és kb 1 órán át meleg helyen kelesztjük.

A formát vagy tálat fedjük be alufóliával vagy a jénai tál tetejével.

Ha megkelt, kb 230 °C-os sütőben 50 percig sütjük, majd a fedőt levéve és a sütőt 180 °C-ra mérsékelve tűpróbáig tovább sütjük.

A kenyeret még forrón megkenjük vízzel, ettől lesz finom a héja.

Vászonkendőbe csomagolva akár egy hétig is eláll.



Édes árpacsíra ital

Hozzávalók:

2 csésze árpacsíra
2 csésze felforralt víz
méz vagy malátaszirup ízlés szerint

Elkészítése:

Az árpacsírát a forró vízzel összeturmixoljuk és félretesszük, amíg ki nem hül. Ezalatt az árpa tovább érlelődik.
Ezután leszürjük és mézzel vagy malátasziruppal ízesítjük.

Meleg italként is fogyasztható de nem szabad felforralni, mert az ital C - vitamintartalma elbomlik!

Ennek az italnak a fogyasztását rendelte el a híres angol Cook kapitány a matrózainak, a skorbut megelőzésére.



Csiripiszli

Hozzávalók:

1/2 kg búza, 1/2 kg rozs, víz, teljes kiörlésű liszt.

A magvakat megmossuk és tálcára tesszük.
Vizes vászonnal letakarjuk és naponta meglocsoljuk.

Szellős, meleg helyen néhány nap alatt kicsírázik. Kb 2 cm-es korában a csírákat húsdarálón ledaráljuk.

Hozzáadunk 1 liter vizet és annyi lisztet, hogy a massza a piskótatésztához hasonló sűrűségű legyen.

Olajozott tepsibe öntjük, néhány darab szalmaszálat vagy nádszálat szúrunk bele ( itt tud kijönni a gőz a tésztából.
Forró sütőben megsütjük és melegen fogyasztjuk.



További receptjeink

Csírareceptek 1. oldalon az alábbi recepteket olvashatja ( Kattintson ide! )

Búzacsírás müzli
Búzacsírás hamburger
Lencsecsírás cukkinisaláta
Csicseriborsócsíra saláta
Paradicsomos gombasaláta zsázsacsírával


Csírareceptek 2. oldalon az alábbi recepteket olvashatja ( Kattintson ide! )

Mandulatöltelék szezámcsírával
Mandulatej napraforgócsírával
Szójapelyhes lencsecsíra leves
Káposztasaláta mungóbabcsírával
Gyermekláncfű - lucernacsíra saláta
Búzacsírás kaviáros padlizsán
Fokhagymás padlizsán rozscsírával
Kemény tojás előétel kölescsírával
Kemény tojás paradicsom mártásban mungóbabcsírával
Zeller lucernacsírával
Mustárcsírás majonéz
Mustárcsírás vajkrém



Csíráztatható magvak

Az alábbi oldalakon a különböző csíráztatható magvakról és azok jellemzőiről olvashat hasznos tanácsokat.

Csíráztatható gabonafélék
Búza, árpa, rozs, rizs, kukorica, köles .....

Csíráztatható hüvelyesek
Lencse, bab, borsó, lucerna, stb...

Csíráztatható olajos magvak
Lenmag, tökmag, napraforgómag, mandula, szezámmag, stb....

Csíráztatható zöldségfélék, füvek, fűszernövények
Hajdina, retek, zsázsa, mustár, stb.....



Hogyan csíráztassunk?

A csírák vitamin és tápanyagtartalmáról, valamint a csíráztatás menetéről IDE kattintva olvashat bővebb információt!



Ha van egy jó csírareceptje, itt küldje be és közzétesszük!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:



Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:




HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon