Keresés a honlapon

Custom Search





Csíráztatható gabonák

A gabonacsíra hatása

Ezen az oldalon csíráztatható gabonafélékről, a csírázási időről és a különböző gabonacsírák jótékony hatásáról olvashat.


Búza ( Triticum aestivum )

Búzacsíra

A Föld lakosságának fele búzán él. A búza elnevezését régóta összekötik a mindennapi kenyérrel, amit már az írásos idők óta az " ÉLET " szóval illetnek.

Több ezer éves orvostudományi tapasztalat és a hagyományok alapján a búza a maga nemében egyedülálló hatást gyakorol a szervezetre, segíti annak megerősödését.

Csírafogyasztók szerint búza a gabonafélék közül az egyik legfinomabb csíráztatott mag.
Gyorsan kicsírázik és még hűtőszekrénybe téve sem lassul le számottevően a növekedése.

A csíráztatáskor kialakult fehér " szőröcskék is fogyaszthatók, ezek a kicsírázott búza gyökérszőrei.

A búza áztatási ideje: 12 óra
Hőmérséklet: 18 - 21 °C, de ez alatt is kicsírázik.

Az öblítések és az öntözések gyakorisága: naponta kétszer

Csíráztatási idő 2 - 3 nap, a csíra hossza ekkor kb 2 mm.

Felhasználástól függően hosszabb ideig is csíráztathatjuk, így hosszabb csírát kapunk.





Árpa ( Hordeum vulgare )

Árpacsíra

Az árpa igen régóta ismert, az egész világon termelhető gabonaféle. Jól alkalmazkodik az éghajlathoz.

Európába Ázsiáából Egyiptomon és Görögországonkeresztül jutott el.

A görögöknél kultikus szerepe volt és úgy hitték, hogy növeli az erőt és a férfiak potenciáját. Homérosz Iliászában a bor és a kecskesajt mellett szent ételként említik.

A néphagyomány szerint testhőmérséklet csökkentő hatása van és előszeretettel adják lázas betegeknek, árpanyák formájában pedig az érzékeny gyomrú betegeknél van gyógyító hatással.

Az árpa évszázadok óta a sörkészítés alapanyaga.

Csíra formájában kellemes ízű, magas tápértékű egészséges ételt készíthetünk belőle.

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet: 18 - 21 °C.
Az öblítések és öntözések gyakorisága: napi kétszer
Csíráztatási idő: 2 - 3 nap
Csíra hossza megegyezik az árpaszem hosszával


Zab ( Avena sativa )

Zabcsíra

A zabot Észak - Amerika és Európa egész területén egyaránt termesztik. Európában nagyon sokáig a szegényebb néprétegek alaptápláléka volt, egészen a burgonya megjelenéséig.

Köztudott, hogy a zab a lovak fontos tápláléka, de mivel igen magas energiatartalmú, adagolásával óvatosan kell bánni.

A zab egyike a legnagyobb fehérje - és zsírtartalmú gabonáknak és igen sok jód is található benne!

Hideg időben fogyasztva melegítő hatással van a szervezetre.

Áztatási idő: 30 - 60 perc, vagy maximum 4 óra
Hőmérséklet: 18 - 21 °C.
Az öblítések és öntözések gyakorisága: Naponta egyszer, mert a zab nagyon kevés vizet igényel.
Csíráztatási idő: 2 - 3 nap
A csíra hossza megegyezik a zabszem hosszával, de lehet hosszabb is.





Rozs ( Secale cereale )

Rozscsíra

A rozs története nem nyúlik vissza olyan hosszú időre mint a búzáé vagy az árpáé. A görögök még csupán gaznak tekintették, a rómaiak viszont már jól termő gabonaként ismerték.
A középkori Európa legfontosabb gabonája volt.

A rozs jól bírja a hideg időjárást, a Skandináv - félszigeten is termesztik.
Híres a rozsból készült kenyér, a whisky és az orosz rozsital, a kvasz.

A rozs csíráját salátaként, levesekhez adva és köretként is fogyaszthatjuk.

A rozs magas B1-, B2- vitamin, E- vitamin, magnézium, foszfor, vas, fluor tartalmú gabona.

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet 18°C. vagy ennél hidegebb
Az öblítések és az öntözések gyakorisága: naponta kétszer
Csíráztatási idő: 2 - 3 nap
A csíra hossza: megegyezik a rozsszem hosszával.





Rizs ( Oryza sativa )

Rizscsíra

A rizs termesztését 3000 évvel ezelőtt kezdték meg Indiában. Nagy hozamáról ismert gabona, azt tartják róla, hogy az elvetett mag ezerszeresét adja vissza a föld.
Indiában a rizst szent növényként tisztelték, szanszkrit nyelven az " emberiség megtartójaként " említik.

Szűkös időkben ( háború, járvány, katasztrófák idején ) egy marék rizs jelentette a létminimumot a távol - keleti országokban.

Tápértékekben kiegyensúlyozott gabonának tartják.

Az emésztési zavarokban szenvedők természetes gyógyírt találhatnak rendszeres fogyasztásában.

A rizs csíráztatása egyszerű, bár lassúbb mint a többi gabonáé. Csírájának íze kellemes.

Kitűnő adalék saláták, levesek és köretek készítéséhez.

A hántolatlan rizs magas B1-, B2-, C- vitamin, A- provitamin, kálium, vas, magnézium, foszfor, kalcium tartalmú.

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet: 21 °C.
Az öblítések és öntözések gyakorisága: naponta háromszor
Csírázási idő: 4 - 5 nap
A csíra hossza: megegyezik a rizsszem hosszával.





Kukorica ( Zea mays )

Kukoricacsíra

A kukorica feltételezhetően a Föld egyik legrégebben ismert gabonaféléje. Az inkák, aztékok, maják alapvető tápláléka volt. Úgy tartották, hogy a kukoricának, vagy ahogy ők nevezték: napmagnak köszönhetik kultúrájukat.

A kukorica Amerika felfedezése után terjedt el Európában és azóta általánosan termesztik és fogyasztják frissen és liszt formájában.

A kukoricacsírát levesekhez, köretekhez, salátákhoz használjuk.

A kukorica vitamin- és ásványianyag tartalma: A-, B1-, B2- vitamin, nikotinsavamid, sok E- vitamin, vas, foszfor, mangán, cink, kalcium, magnézium

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet: 21 °C.
Az öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer, háromszor
Csírázási idő: 4 - 6 nap
A csíra hossza: megegyezik a kukoricaszem hosszával





Köles ( Panicum miliaecum )

Kölescsíra

A kölest a történelem előtti idők óta termelik, főleg Afrikában és Ázsiában alapvető gabonaféle. A Föld népességének egyharmad részének alapvető élelmiszere. Európában is terem.

Tápanyagaiban kiegyensúlyozott gabonának tartják. Vitamin - és ásványianyag tartalma:
A-, B1-, C-, E- vitamin, kálium, kalcium, réz, magnézium, vas, foszfor, fluor
Ha megfelelő mennyiségű napsütést kap, 100 nap alatt megérik.

A köles csírázóképessége jó, a kész csírák friss és szárított, porított formában is fogyaszthatók.

Kiemelkedő értéke a jelentős fluortartalma, amelynek szerepe van a fogzománc épségben tartásában.

Vese és hólyaggyulladás esetén a köles jótékony hatású, természetes gyógyír.

A kölescsírát levesekhez, köretekhez adva, megszárított és porított formában pedig kenyértésztához adagolva használjuk.

Áztatási idő: 8 óra
Hőmérséklet: 21 °C
Az öntözések és öblítések gyakorisága: naponta kétszer, háromszor
Csírázási idő: 3 nap
A csíra hossza kb 2 mm



Hirdetés

Ha hirdetni szeretne, az alábbi terület az Ön hirdetésének helye!
Kedvező árainkat keresse Média ajánlatunknál!






Ha van valamilyen különleges csírareceptje, itt elküldheti és közzétesszük!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:



Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:

3 hozzászólás

Ágnes [ 2017-07-11 11:48 ]

A lejjeb feltett kérdés megválaszolásra került, ugyanis a kérdés feltevője más oldalakon is informálódott. A válaszát közzéteszem, mivel másokat is érdekelhet:


"Közben, bár úgymond szakoldalon nem találtam infot róla, de közvetetten írtak róla, hogy akárcsak a búza, a rizs is kb. 10 évig csíraképes.

- http://index.hu/tudomany/lotus/

Üdvözlettel: Császár István"

Köszönjük az információt Istvánnak!
Molnár Ágnes





Ágnes [ 2017-07-11 09:32 ]

Kedves István!

Köszönöm szépen érdeklődését! Sajnos sehol nem találtam információt arra vonatkozólag, hogy a hántolatlan rizs meddig őrzi meg csíraképességét, de arról hallottam már, hogy több ezer éves gabona magokat is találtak már, ami csíraképes volt.
A csíráztatható rizst általában elhasználom a vásárlástól számított 1 hónapon belül, így ezzel nincs tapasztalatom, de véleményem szerint megfelelő körülmények között tárolva legalább 4-5 évig csíráztatható.

Búzát már csíráztattam olyat, ami 6 éves volt. Igaz, kb csak a fele része csírázott ki, de ennél rosszabb arányra számítottam.



Császár István [ 2017-07-10 21:03 ]

Kérdésem van a rizs vetőmagokkal kapcsolatban. Tárolva hány évig maradnak csíraképesek ?




HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon