Keresés a honlapon

Custom Search





Zöldségfélék, fű és fűszerfélék magjai

Hajdina csíráztatása

A hajdina nem tartozik a gabonafélékhez, mégis mindig velük egyenértékűnek tartották. A hajdina igen jelentős szerepet töltött be a régi idők táplálkozási szokásaiban.

A hajdina keletről származik, Európába a középkorban került, majd később a telepesek vitték magukkal Amerikába. A hajdina gyorsan termő fűféle, a kedvezőtlen, hideg klímát és a rossz minőségű, száraz talajt is jól bírja.

Észak - Európában és Oroszországban ma is közkedvelt étel a hajdinakása. Rutinsav tartalma az érfalak rugalmasságát növeli és emiatt természetes gyógyszernek tekintik.

Jellegzetesen erős íze jól ismert a hajdinakását, hajdinamézet fogyasztók körében. A néphagyomány úgy tartja, hogy melegítő hatású étel készíthető belőle, fogyasztása emésztési gondokkal küzdő betegek számára erősítőleg hat a szervezetre.

A hajdina csírája főételként, salátaként, levesbetétként egyaránt felhasználható. Friss és szárított, megőrölt formájában értékes adalék a kenyér és a sütemények tésztájához.

A hajdinát csíráztatáshoz nem kell beáztatni!
Hőmérséklet: 21 °C
Öntözések gyakorisága: Naponta négyszer öntözni vagy kevés vízzel permetezni.
Csíráztatási idő: 2 - 3 nap
Csíra hossza: 5 - 6 mm - 2,5 cm ízléstől függően.





Lucerna ( Medicago )

Lucernamag csíráztatása

A lucerna a pillangósvirágúak családjába tartozik, csíraként fogyasztva értékes eleme lehet táplálkozási szokásainknak. A lucernacsíra igen gazdag táplálék, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, továbbá egyike a csekély számú növényi B 12- vitamin forrásoknak.

A két ismert szárazföldi növényen: a lucernán és a fekete nadálytőn kívül csak a tengeri algák tartalmaznak B 12 vitamint. Magas fehérjetartalma miatt például Amerikából lucernaport küldtek az afrikai éhezőknek.

A lucerna egyike a legrégebben termesztett növényeinknek, az arabok az " ételek atyjának" nevezték. Kezdetben csak takarmányként adták a lovaknak, majd amikor látták erősítő hatását, beépítették saját táplálkozásukba is.

A lucernamag könnyen kicsírázik. Csíráit nem csak frissen fogyasztjuk - bár így a legelterjedtebb, hanem szárítva, őrölve is.

Fél csészényi lucernacsíra ugyanannyi C - citamint tartalmaz, mint 6 csésze frissen facsart narancslé!

Áztatási idő: 4 - 6 óra
Hőmérséklet: 21 °C
Öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer
Csíráztatási idő: 5 - 6 nap
Csíra hossza: 3 - 3,5 cm





Retek ( Raphanus sativus )

Retekmag csíráztatása

A retek Ó - Egyiptomban közkedvelt zöldségnek számított, a fokhagymával és a vöröshagymával együtt a piramisok építésén dolgozó rabszolgák ízletes étke volt. A retket a Fölközi - tenger partján is termesztették.

A retek hurutoldó, valamint a húgyutak gyógyításában hasznos természetes gyógyító hatása miatt, továbbá epekő kialakulásának megakadályozására ajánlják a természetgyógyászok.

A retekcsíra kellemes, enyhén csípős ízt ad a leveseknek, salátáknak és a köreteknek.

Áztatási idő: 4 óra
Hőmérséklet: 21 °C
Öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer
Csíráztatási idő: 2 - 3 nap
Csíra hossza: 3 mm


Görögszéna ( Trigonella foenum - graecum ´)

Görögszénamag csíráztatása

A görögszéna keleti fűszernövény, gyógyhatása évezredek óta ismert. Fűszerezésre és takarmányozásra termelt növény, illata az ánizséra emlékeztet. A görögszéna " főzete bélgörcsöt szüntető, szélhajtó és húgykőoldó hatású. Őrleményéből lágy, pépes borogatót is készítenek." - olvashatjuk Rápóti Jenő és Romváry Vilmos Gyógyító növények c. könyvében.

A görögszéna könnyen kicsírázik, íze jellegzetesen erős. Elkészítésénél fokozottan ügyeljünk arra, hogy ha főzzük vagy pároljuk, ez ne tartson tovább 3 - 4 percnél, különben kesernyés íze lehet!

Áztatási idő: 12 óra
Hőmérséklet: 21 °C
Öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer
Csíráztatási idő: 2 - 4 nap
Csíra hossza: 6 mm, ha ennél hosszabb, megkeseredik!






Orvosi vizitorma/ Zsázsa ( Nasturtium officinale )

Zsázsa csíráztatása

A zsázsa a téli fűszerek közé sorolható, jó lehetőség a nyári fűszerek helyett. A zsázsa gyógyhatása ősidők óta ismert, amiért a természetes gyógymódokat ajánlók nagyra becsülik.

A híres francia füvészorvos Maurice Mességué szerint a zsázsa tisztító, lázcsillapító hatású, fogyasztását bronchitis, skorbut, cukorbetegség, neuralgia, fogfájás, és kopaszodás mérséklésére is ajánlja.

A zsázsa gyorsan csírázó mag, jellegzetes ízének köszönhetően kiváló fűszer salátákhoz, szendvicskrémekhez, levesekhez.

Figyelmeztetés! A csírázás ideje alatt keletkezett zsélészerű, nyákos anyagot rendszeresen öblítsük le a magokról!

Áztatási idő: 6 óra
Hőmérséklet: 21 °C
Öntözések gyakorisága: naponta kétszer, permetezve
Csíráztatási idő: 5 - 8 nap
Csíra hossza: 2,5 cm - 4 cm


Fehér mustár ( Sinapis alba )

Mustármag csíráztatása

A fehér mustármag Európa déli tájain honos házi és ipari fűszer.
A Gyógyító növények c. könyvben ez áll a fehér mustármagról:
" Őrleményéből pépes borogatót állítanak elő reumás bántalmak kezelésére. A fehér mustármagot mint modern háziszert különösen a nyugati államokban sokféle betegség ellen alkalmazzák. Használják érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe - és májbántalmak, emésztési panaszok, székrekedés, felfúvódás, isiász és bőrkiütések ellen, valamint vértisztítóul is." ( Rápóti Jenő - Romváry Vilmos )

A mustármag csírájának jellegzetes, enyhén csípős ízével új ízt vihetünk a saláták és levesek ízébe.
Csíráztatása egyszerű és gyors.

Áztatási idő: 6 óra
Hőmérséklet: 21°C
Az öblítések és öntözések gyakorisága: naponta kétszer
csírázási idő: 2 - 3 nap
Csíra hossza: 3 - 4 mm






Érdemes tudni

A csírák felhasználása és elkészítésének módjai

A csíra számtalan finom étel adalékanyaga lehet. Az ételek elkészítésekor talán legdöntőbb szerep az ízlésünknek jut.

Érdemes megvizsgálni azt, hogy milyen értelmes rendszer szerint kombinálhatjuk ételeinket, hogy azok kímélő formában, a legtöbb és legértékesebb tápanyagokkal lássák el a szervezetet.

A túlzott hús - és tejtermékfogyasztás alternatívája lehetne a kisebb mennyiségű állati eredetű fehérjét kiegészítő, növényi fehérjén alapuló táplálkozás.

Ennek ellenére sok finom főtt étel is készíthető csírákból, új ízt, és változatosságot nyújtva az ételek sorában.
Ehhez azonban gazdag növényi fehérje - források feltárására van szükség.

Fehérjeigényét az ember nemcsak nagyobb fehérjetartalmú növények ( pl. szójabab ) fogyasztásával fedezheti, hanem több növényi eredetű élelmiszerfajta kombinálásával és ezek egy étkezésen belül történő elfogyasztásával is fedezheti.

A csírák felhasználását tekintve érvényes elv, hogy kívánatos nyersen fogyasztani, mert főzéskor a vízben oldódó vitaminok a főzővízben elvesznek és az értékes, emésztést segítő enzimek is tönkremennek.






Csírák

Nyersen, vagy főzve?

A csírák közül nyersen fogyaszthatók a gabonák, az olajos magvak és a fűfélék, fűszerek, gyógynövények csírái.

A hüvelyesek közül a szójababot, a csicseriborsót és a zöldborsót mindenképpen 10 - 15 percig hőkezelni kell, mert olyan hőérzékeny enzimeket tartalmaznak, amelyek emésztéskor más enzimek munkáját gátolják.

A lencse és a mungóbab csíráját nyers saláta alapanyagaként tartják számon.

A csírákat lehet vízben főzni, vízben vagy olajon párolni, olajban sütni. A Wookban ( félgömb formájú vasedény ) történő párolás
kitűnő módszer,mert segítségével 2 - 3 perc alatt számottevő károsodás nélkül melegíthetők fel a csírák.

A héjasan csíráztatott magvakról az étel elkészítését megelőzően a héjakat el kell távolítani ( pl. tökmag, napraforgómag esetében )



Hirdetés

Ha hirdetni szeretne oldalainkon, az alábbi terület az Ön hirdetésének helye! Hirdetését kívánságára az oldal bármely részén elhelyezzük!

Kedvező árainkat keresse Média ajánlatunknál!






Ha van egy jó csírareceptje amit szívesen megosztana másokkal, küldje be és közzétesszük!

Az Ön e-mail címe:

Üzenet:



Szóljon hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:




HÍREK


Érdekelnek a kristályok,
gyógyító kövek?
Kérd az
INGYENES útmutatónkat!


Só inhalátor"Mini szanatórium",
közvetlenül a gyártótól!

Bővebb információ IDE kattintva



Kristályterápia tanfolyam!

Oklevelet adó
intenzív online ( távképzés )
tanfolyam

Bővebb információ
IDE kattintva




OLDALAJÁNLÓ

Ha Ön szeretné tudni

melyek a szerencsekövei,
nézze meg új oldalunkat
IDE kattintva!




Az elhízás lelki okai
Biztos, hogy sokat eszik
aki túlsúlytól szenved?
Minden tünet a
"sértődött lélek"
jajkiáltása!
Olvasson róla bővebben ITT!



Ide kattintva
feliratkozhat hírlevelünkre!

Új írásainkról értesítést küldünk



Ha tetszik az oldal,
támogass minket egy lájkkal!










Vagy nyomd meg a + gombot



Köszönjük!


Köszönjük látogatásod!



Keresés a honlapon